Våra kunder har blivit mer professionella
Rekrytering 18 Feb 2022 kl: 12:16

Våra kunder har blivit mer professionella

Vad kan du förvänta dig av en interimskonsult på ett uppdrag?
– Våra interimskonsulter är erfarna personer som är proffs inom sitt område. De är uppgiftsorienterade och drivs av att lösa ett problem eller utmaning, säger Michael Gabrielsson, partner på Scandinavian Executive med över 4 400 konsulter i sitt nätverk.

För sju år sedan fick Michael Gabrielsson och Fredrik Nilsson, båda partners på Scandinavian Executive, som fokuserar helt på interim management, ibland förklara vad en interimskonsult är för något. I dag märker man en helt annan respekt för dessa konsulter och tycker att kunderna har blivit mer och mer professionella på att köpa tjänsten.

– Ledningsgrupperna i dag innehåller oftast minst en person som finns där på ett interimsuppdrag. Så var det inte för fem till tio år sedan. De som söker sig till oss har erfarenhet från sin roll, självförtroende och pondus, som de också har belägg för eftersom de haft rollen – som till exempel vd, HR-chef eller ekonomichef – förut. De flesta i vårt nätverk är mellan 50 och 60 år, säger Fredrik Nilsson.

Fler och fler söker sig också till rollen som interimskonsult, berättar Michael Gabrielsson. Många uppger att de vill vara friare och att de vill kunna välja sina uppdrag.

– De är intresserade av att lösa en uppgift men slipper gärna den interna företagspolitiken. Det är heller inte alltid en garanterad trygghet i anställningsrollen längre. Då gör man det hellre i eget företag och väljer att jobba med det man själv vill och kan.

Scandinavian Executive har kontor i Stockholm och Göteborg – företagets interimskonsulter är verksamma över hela landet, varav många är öppna för att jobba på annan ort under veckan. Fler skickliga konsulter är alltid välkomna till nätverket som växt till över 4 400 konsulter på de sju år företaget varit verksamt på marknaden.

– Det finns ett stort behov av till exempel duktiga business-controllers och HR-konsulter i dag. Många företag ber om hjälp med den typen av uppdrag och här har det blivit en brist på marknaden med färre konsulter än uppdrag, säger Fredrik Nilsson.

Michael Gabrielsson lyfter fram hur omväxlande och roligt jobbet är med förmedling av skickliga konsulter i tuffa uppdrag, och berättar också att de själva gärna skulle se fler kollegor i det operativa arbetet. Företaget har haft väldigt mycket att göra sedan pandemin startade och växer kraftigt.

– Är du sugen på att ägna dig åt försäljning med människor som är jätteduktiga och få lösa roliga problem, då är det här helt rätt bransch. Själv har jag arbetat med det här i sju år och tycker bara att det blir roligare och roligare. Jag får vara med och sälja väldigt spännande saker till väldigt spännande kunder, ett höjdarjobb helt enkelt!

Text: Kajsa Sandin
Foto: Scandinavian Executive