Sommar, sol och semester – kan det bli bättre?
Krönikor 6 Jul 2022 kl: 09:00

Sommar, sol och semester – kan det bli bättre?

»Våren har präglats av vårt ”nya” arbetsliv. Mer hemarbete, nedskärningar i många organisationer, ökad rörlighet i andra med vakanser som följd. Och även om arbetsgivarna gör sitt yttersta för att fylla vakanserna, så ökar pressen på de som är kvar.« 

Sommar, sol och semester – kan det bli bättre?

Ja, kanske. Det beror lite på hur du mår när du går in i ledigheten och hur våren har varit. Har du haft en överfull agenda och svårt att få till allt så som du hade tänkt, så kanske det behövs lite mer än bara sommar och sol för att du ska må bra?

Jag tänker förstås på stress. På hur du mår och känner dig och om det kommer att ta lång tid att landa i semestermood. Kanske med oroande tankar på hur hösten kommer att bli, tankar som är svåra att släppa och som till och med stör din sömn. 

Våren har präglats av vårt ”nya” arbetsliv. Mer hemarbete, nedskärningar i många organisationer, ökad rörlighet i andra med vakanser som följd. Och även om arbetsgivarna gör sitt yttersta för att fylla vakanserna, så ökar pressen på de som är kvar. Men kanske är det inte detta utan något annat som skaver, som en ny organisation eller oron för att inte ha något jobb efter sommaren. Eller något helt annat.  

Oavsett vilket, så kan vi konstatera att det finns saker som skapar stress som vi som individer inte kan påverka. Men något som vi faktisk kan påverka är våra tankar, och för det kan man behöva stöd eller verktyg. Ett sådant verktyg är mindfulness. Det är lätt att ta till sig och nyttan är vetenskapligt belagd. Som med alla former av meditation behöver man träna regelbundet för att få bestående effekt. 

Hur kan mindfulness påverka stress? Mindfulness kan ses som ett förhållningssätt som syftar till att man är medvetet närvarande i nuet. I övningar tränar man sin förmåga att vara här och nu genom att till exempel fokusera på sin andning. När man fokuserar på nuet genom andningen kan man släppa tankar på det förgångna, såsom ältande av oförrätter eller misstag man begått, eller på framtiden med allt det oroande den skulle kunna föra med sig. Sådana tankar bidrar till upplevelsen av stress.

Man tränar ofta i kortare pass (10 – 20 minuter per dag) och kan ändå uppnå effekt. I vetenskapliga forskningsstudier har man visat att träning i mindfulness kan leda till en positiv förändring i hjärnan och till minskad oro, minskad stress, sänkt blodtryck, ökad koncentrationsförmåga och bättre sömn. Effekter som är eftersträvansvärda både för individen privat och som medarbetare i arbetslivet.

Forskningen om mindfulnessbaserade metoder är intensiv. På AMRA:s (American Mindfulness Research Association) hemsida publiceras löpande senaste nytt inom området.

Att göra en andningsövning eller kroppskanning i hängmattan en solig dag kan väl ändå inte vara fel sätt att börja sin sommarledighet på? 

Böcker att läsa

  • Mindfulness i vardagen, Schenström, Ola
  • Hälsogåtan, Wallensten, Anders
  • Hjärnstark, Hansen, Anders
  • Hela livet, Rosengren, Anders

Lyssna på

Livsstilsverktyget, www.livsstilsverktyget.se (vetenskapligt livsstilsprojekt som alla kan ansluta sig till. Innehåller förutom råd också fina samtal med vetenskapligt etablerade experter inom hälsoområdet).

Text: Marianne Norelius, hälsostrateg och diplomerad mindfulnesscoach
Foto: Unsplash