Snabbfil för rekryterare löser kompetensförsörjning
Rekrytering 11 Apr 2022 kl: 09:00

Snabbfil för rekryterare löser kompetensförsörjning

Rekryteringsmarknaden är het, vilket innebär att efterfrågan på rekryterare som har ett par års erfarenhet är stor. Rekryteringsföretaget Recpro löser problemet genom att under ett år varva praktik och lärande.

Recpro laddar nu upp för den tredje omgången av sitt talent accquisition specialist-program, där personer med potential får en flygande start inom rekrytering, genom snabb och fokuserad utbildning.

– Personligen tycker jag att det är så häftigt och kul att vi kan selektera individer enbart på potential och helt bortse från tidigare yrkeserfarenhet, säger Erik Cedergren, vd och grundare.

Under programmet som löper under ett års tid får utvalda medarbetare chans att lära sig allt de behöver om hantverket kring kompetensattraktion och rekrytering.

Utbildningsdeltagarna får en anställning i företaget och får öva rekryteringsprocessens alla delar i teori och praktik under året. Konkret handlar det om att lära sig hur man fångar upp behov, skriver kravprofiler, förstår och definierar vilken kompetens man ska rekrytera. Och hur man tar fram annonser, presenterar vad en tjänst innebär och sedan genomför hela urvalsprocessen med granskning av ansökningar och intervjuer.

Erik Cedergen. Foto: Pressbild

– Man får den teoretiska grunden och sedan får man testa själv och får praktisk erfarenhet som referens. Relativt tidigt får medarbetare sedan varva detta med arbete i riktiga uppdrag. Det blir en hybrid där man arbetar och får fortbildning samtidigt.

Erik Cedergren ser programmet som en smart investering och ett sätt att täppa igen gapet mellan de som ännu inte kommit in på arbetsmarknaden som rekryterare och de som hunnit jobba ett par år.

Under de tidigare två omgångarna av programmet har rekryteringsföretaget tagit in tio deltagare per gång och programmet har löpt under ett halvårs tid. Nu dubbleras både programmets längd och antalet deltagare. Om ett drygt år har företaget 20 färdiga rekryterare med exakt den kompetens som företaget behöver.

Risken finns så klart finns att programmets deltagare lämnar verksamheten för andra arbetsgivare i branschen, men Erik Cedergren ser efter programmets två första omgångar att de allra flesta väljer att stanna hos kvar.

– I båda fallen så tjänar det sitt syfte. Det är jättekul att så många väljer att stanna. Det här är ett väldigt bra sätt för oss att skapa återväxt i våra egna led. I stället för att bara anställa personer med i snitt två års erfarenhet så kan vi förse dem med exakt den kompetens vi behöver.

Text: Jennie Jensen
Foto: Unsplash