Så kan du tänka kring alkohol på jobbets julbord
Arbetsmiljö 8 Nov 2022 kl: 11:03

Så kan du tänka kring alkohol på jobbets julbord

Såhär i mitten på december är jobbets julfester och julbord i full gång, och alkoholens närvaro är i det närmaste självklar. Det behöver så klart inte vara ett problem, men det är viktigt att man som arbetsgivare, chef och medarbetare funderar över alkoholens roll vid firandet. Att hitta en balans mellan fest och överservering är viktigt, och speciellt i en professionell miljö.

Undersökningar* från tidigare år som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av IQ visar att tre av fyra (77 procent) medarbetare inte tycker att det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord. 41 procent tycker till och med att det är helt oviktigt. Men över hälften (51 procent) upplever att det finns en förväntan på att de ska dricka alkohol på julbord med jobbet. Närmare var tionde (8 procent) har till och med undvikit jobbets julbord för att de tycker att deras kollegor dricker för mycket under kvällen.

– Fler arbetsgivare borde fundera över alkoholens roll i samband med julfirandet. Bidrar den verkligen till att göra det trevligare för alla medarbetare? Eller har den en övervägande negativ påverkan? Här har arbetsgivare en möjlighet att ifrågasätta normer och skapa nya modernare traditioner som tilltalar medarbetarna sägerMojtaba Ghodsi, vd IQ.

Tips till arbetsgivare inför julfest med jobbet:

  • Var restriktiv. Om det ska bjudas på alkohol, sätt en maxgräns och låt de som vill dricka mer alkohol betala för detta själva.
  • Inkludera alla. Arrangera julbord eller julfester som är attraktiva även för de som valt att inte dricka alkohol eller inte vill dricka så mycket. Säkerställ att det finns många bra goda, alkoholfria drycker.
  • Som chef är du en förebild. Fundera över vilka signaler du själv sänder när det gäller alkohol. Som chef är ditt jobb att vara ett föredöme.

Tips till medarbetare inför julfest med jobbet:

  • Alkoholtjata inte. Respektera om någon kollega inte vill dricka alkohol eller inte dricka så mycket.
  • Ifrågasätt arbetsplatsens alkoholkultur. Bara för att det alltid druckits alkohol vid julbordet så är det inte en anledning att fortsätta göra det. Prata med dina kollegor och chefer om hur ni vill ha det.
  • Drick med måtta. Att bli för berusad vid julbordet med jobbet är aldrig bra, inte för dig själv och inte för dina kollegor. Varannan vatten är ett väl beprövat knep, eller varför inte varannan julmust?