Det är öppningstid och kundrundan är avklarad. Cristina Linte har gått runt på apoteket i Åby och synat lokalen med kundens ögon. Nu väntar alla de uppgifter som finns på ett apotek, plus totalansvaret som apotekschef.
– Först och främst är jag coach för mina medarbetare, och ansvarig för verksamhetens utveckling. Men apoteket i Åby är litet, med bara tre farmaceuter. Då får man hjälpa till med allt som finns att göra, som att fylla på hyllor och ta hand om kunder, konstaterar hon.
Efter nästan ett år som chef är hon varm i kläderna. Övergången från farmaceut på det större apoteket i Oxelösund till chefsrollen i Åby har gått smidigt, tack vare stödet Cristina Linte haft genom Apoteksgruppens talangprogram.
Tjugo farmaceuter från Apoteksgruppens olika regioner antas till programmet varje år, den första kullen började i september 2021 och gick ut i februari 2022. Syftet är att deltagarna ska få teoretiska kunskaper om chefens uppgifter, och också möjlighet att träna på chefsrollen på respektive hemapotek.
Cristina Linte hann öva i Oxelösund bara en kort period, för redan två månader in i programmet blev det skarpt läge: då fick hon tjänsten som apotekschef i Åby.
– Jag fullföljde talangprogrammet, med den skillnaden att det inte var övning för mig. Jag hade ett chefsjobb och fick i programmet lära mig mer om vad det innebär i fråga om ekonomi, arbetsmiljö, rekrytering, schema…
Schemat är knepigast, med alla parametrar att ta hänsyn till – som medarbetares önskemål, produktion, externa händelser. Medan hennes egen erfarenhet av att bli sedd och uppmuntrad gör coachningen extra meningsfull:
– Det är så härligt att se medarbetarna utvecklas. Jag försöker fånga upp dem i deras drömmar och önskemål. Man måste inte göra allt på en gång, men jag vill att alla vågar ge uttryck för hur de vill utvecklas, vad i arbetet de tycker är roligt. Och så småningom kan det komma möjligheter.
I hennes egen karriär har det som nämnts gått undan. Cristina Linte anställdes på Apoteksgruppen för bara två år sedan och har också hunnit med en föräldraledighet i klivet från farmaceut till apotekschef. Men så har hon också gedigen erfarenhet med sig in i kedjan, med sex år som farmaceut i Rumänien, och tre år i Sverige.
– Det har gått fort och det har gått bra, ja. Det är mycket tack vare att jag har fått stort stöd av mina chefer, min apotekschef och mentor i Oxelösund, och av min tidigare regionchef Annelie Gottfried. Jag kan fråga dem om vad som helst, och de kollar ofta med mig om jag behöver hjälp med något.
För dagen är Anneli Gottfried på besök. Hon är numera driftchef i Apoteksgruppen. Fram till april i år var hon regionchef, och en av dem som rekryterade Cristina Linte till Talangprogrammet.
– Vi såg att Cristina var ett självklart val, med den härliga nyfikenhet och det engagemang hon visade i jobbet. Uppmuntrande chefer är viktigt, men det är ju våra medarbetares egen vilja att gå vidare och utvecklas som är avgörande.
Annelie Gottfried har egen erfarenhet av att göra intern karriär. Hon började som apotekstekniker i Apoteksgruppen för 12 år sedan, då den bestod av franchiseapotek. När den internationella apotekskedjan Euroapotheca köpte upp apoteken i Apoteksgruppen 2018 och de övergick till kedjedrift blev hon regionchef, och nu är hon alltså driftschef.
I likhet med Cristina Linte țar hon vara på den erfarenheten genom att se och stötta medarbetare i deras ambitioner. Hon tvekade aldrig om vem hon ville erbjuda tjänsten i Åby, särskilt inte som Cristina Linton visade framfötterna i talangprogrammet.
– För mig som Cristinas chef har det underlättat otroligt mycket att hon redan finns i Apoteksgruppen. Att hon har gått programmet och där fått lära sig hur just vi arbetar och hur våra system fungerar. Introduktionen blev mycket lättare jämfört med om någon kommit in utifrån.
För Apoteksgruppen är talangprogrammet en del i en strategi för att stötta internrekrytering, för att öka attraktiviteten som arbetsgivare, och för att ta vara på och öka den interna kompetensen i tider av kompetensbrist. För Cristina Linte har det varit betydelsefullt på ett personligare plan.
– Det går djupare än det yrkesmässiga. Talangprogrammet och ledarskapsutbildningen som vi får som apotekschefer har lärt mig tänka mer strukturerat och analytiskt, mer på lösning än problem. Och jag har lärt mig att vara tydlig, det är jätteviktigt.
Ifråga om jobbperspektivet konstaterar hon att hon utvecklas snabbast i ett sammanhang hon känner väl och mår bra i.
– Det känns väldigt bra att veta att jag är uppskattad på företaget. Jag behöver inte flytta för att visa vem jag är. Jag har redan min bas här, jag får verktygen och jag kan utvecklas tillsammans med mina kollegor. Det känns väldigt tryggt.
Talangprogrammet
Talangprogrammet är ett program där 20 medarbetare varje år får en möjlighet att lära sig behärska uppgifterna som apotekschef. Syftet med programmet är att stötta medarbetare som visat intresse för att avancera inom Apoteksgruppen.
I programmet varvas teori med praktik. Var tredje vecka träffas talangerna från olika regioner för genomgångar av olika tema, som ekonomi, affärsmannaskap, eller arbetsmiljö.
Däremellan tränar deltagarna på hemuppgifter på sina hemapotek. Apotekschefen är mentor till ”sin” talang, som får provar på chefsrollen – en uppgift kan exempelvis vara att hålla i ett veckomöte. Eller att ta över ansvaret för en kampanjvecka, med förberedelser och uppföljning.
Text: Marika Sivertsson
Läs även Talangprogram ger intern tillväxt