Traktamente eller räkning – vad är bäst för medarbetaren?


2018-08-07 - Om traktamente eller resa på räkning blir bäst för medarbetaren beror på kostnadsläget i det land hen ska. Personal & Ledarskaps skatteexpert Lennart Salomonsson reder ut begreppen.


En av våra anställda ska på tjänsteresa till Brasilien i två veckor. Hon ska dels besöka några anläggningar i Rio de Janeiro men också några på mindre orter. Vi har hört att det kan vara förmånligare att resa på ­räkning i stället för traktamente. Vad innebär ”resa på räkning” och ­tjänar medarbetaren på det?

Skatteexperten svarar:

Att resa på räkning innebär att arbetsgivaren står för alla måltidsutgifter för den anställda under tjänste­resan. Antingen gör den anställda ­utlägg för arbetsgivaren och får tillbaka pengarna mot att hen lämnar in kvittona, eller så har hen med sig arbetsgivarens kontokort och ­betalar med det.

Vad man måste tänka på här är att medarbetaren ska beskattas för en kostförmån för varje frukost (47 kronor) respektive lunch eller middag (94 kronor) som arbetsgivaren står för. Eventuella representationsmåltider är dock undantagna från beskattning.

Särskilt vid tjänsteresor till länder där kostnadsläget är högt kan med­arbetaren spara pengar genom att resa på räkning. Detta eftersom kostnaden för måltiderna då uppgår till endast marginalskatten på förmånsvärdet.

Ett traktamente, däremot, är ju tänkt att täcka en anställds ökade kostnader för måltider under tjänsteresan. Om den anställde därför skulle resa på traktamente blir det inte mycket kvar av detta om måltiderna är dyra; den anställde får alltså en högre kostnad eftersom denne får stå för en större del själv.

Det är möjligt att växla mellan traktamente och resa på räkning under samma tjänsteresa. Detta kan förvisso bli administrativt betungande för arbetsgivaren, men kan innebära fördelar för medarbetaren.

Den anställda skulle alltså kunna resa på räkning de dagar hon eller han är i Rio de Janeiro, och bara bli beskattad för sina kost­förmåner, medan den anställda kan resa på traktamente när hen är på de mindre orterna och därmed kanske faktiskt få pengar över från det skattefria traktamentet.


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN
#8

LEDIGA JOBB