Regionerna som slösat skattepengar på DISC/DISA är årets förvillare


2020-01-08 - Region Halland, Region Östergötland, Region Västernorrland och Västra Götalandsregionen är Årets förvillare 2019. Skälet är att de har rekryterat, utbildat och eller kartlagt sin personal enligt DISC och DISA, teorier som inte har mer vetenskapligt stöd än ett horoskop.

Regionerna tilldelas utmärkelsen för att de har lagt miljontals kronor i skattemedel på pseudovetenskapliga utbildningar som bygger på teorierna DISC och DISA. Dessa teorier har använts för att utbilda, kartlägga och rekrytera personal. Det vetenskapliga stödet för att de fungerar är dock skralt, vilket har påvisats i flertalet granskningar de senaste åren.

Tester som bygger på teorierna känns igen genom att de delar in människor i fyra färger som har tilldelats olika personlighetsegenskaper. Träffsäkerheten är inte bättre än ett horoskop. Trots det har alltså flertalet skattefinansierade verksamheter köpt in och använt verktyg som baseras på teorierna.

Det är föreningen Vetenskap och Folkbildning som ligger bakom utmärkelsen. Föreningen har till uppgift att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat. Vetenskap och Folkbildnings ordförande Pontus Böckman säger i ett pressmeddelande om utnämningen:

– Tyvärr är ovannämnda regioner bara toppen av ett isberg. Mindre nogräknade konsultbolag har under årtionden utnyttjat dåligt utbildade beställare inom både den privata och offentliga sfären genom att lura på dem DISC/DISA eller liknande produkter under den falska förespeglingen att de är vetenskapliga. Att privata företag väljer att slösa pengar på pseudovetenskap är tragiskt. Men när man skär hårt i den offentliga sektorn och samtidigt spenderar miljoner på dyra horoskopliknande tester, är det en skandal.

I samband med utmärkelsen Årets förvillare har också Årets folkbildare utsetts. Det är Christian Dahlström, podcastare, frilansskribent och författare. I podden Sinnessjukt exponerar han maktmissbruk, kvacksalveri och pseudovetenskap, inte minst om just DISC/DISA.

JENNIE JENSEN


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN