Regeringen lovar snabbt krisavtal


2020-03-10 - Krisavtalet kommer "flera månader" tidigare än annonserat. Vården får också mer pengar, i en extra vårändringsbudget som regeringen och samarbetspartierna lägger i "närtid". Coronavirusets spridning har inneburit ett allvarligt läge för samhällsekonomin, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

Regeringen har därför enats med samarbetspartierna Liberalerna och Centern om att lägga en extra vårändringsbudget, i "närtid", som Andersson säger. Den ska bland annat innehålla mer pengar till myndigheter, vård och företag, utan att gå in på exakt hur mycket i det här läget.

Anderson pekar bland annat på det tidigare utlovade avtalet om korttidsarbete, ett slags krisavtal som ska rädda jobb när företag eller branscher påverkas av ekonomiska chocker, ska komma tidigare. I lagrådsremissen sades 1 augusti, något som kritiserades som för sent.

TT: Hur långt i förväg?

– Flera månader, säger Magdalena Andersson.

I går skickade Svenskt Näringsliv en lista på krisåtgärder som arbetsgivarorganisationen vill se att regeringen inför snabbt.

– Vi tittar på alla de förslagen också, säger hon utan att lova något.

Vården ska också få extra pengar.

– Vi håller på att analysera det, säger Andersson som pekar på vikten om att enas politisk med oppositionen i ett sådant här läge. Hon har också haft kontakt med Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

OLLE LINDSTRÖM/TT

Artikeln publicerades först på Personal & Ledarskaps systersajt Lag & Avtal.


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN