Nya tider kräver nya kompetenser


2018-12-12 - KRÖNIKA. Kanske ska bejaka ­lågkonjunkturen? Nöden är ju alltid uppfinningarnas moder. Låt oss hoppas att vi blir tvungna att sam­verka över vårt land, branscher, silor, professioner, ­avdelningar och generationer för att hitta nya lösningar vi inte visste fanns skriver vår krönikör Anna Dyhre.


Tecknen på att lågkonjunkturen är på väg blir allt fler. Senast det small till var cirka tio år sedan och många yngre som är på arbetsmarknaden i dag har inte varit med om denna ­erfarenhet. De har kastat sig ut på en arbetsmarknad där de ofta varit hett efterfrågade, givet att de har utbildat sig och gärna fötts i Sverige.

Många har kunnat välja och vraka bland olika typer av jobb och kunnat ställa höga motkrav för sin prestation. Så nu tänker vi som är äldre att ”Jojo, nu ska ni få se på andra bananer – vänta bara…”, nästan lite nöjda eftersom vi varit med förr och klarat skivan. Men tror vi att yngre bryr sig? Att de nyfiket kommer fråga oss hur vi ­gjorde och titta storögt på våra cv:n?

Grejen är ju den att det inte längre är antalet år du suttit på samma stol som är hårdvalutan. De som klarar sig bäst är de som anpassar sig efter omständigheterna och har färdigheter som kan användas här och nu för att klara omställningen in i framtiden. För oavsett konjunktur kommer framåtrörelsen och förändringarna ständigt ske, som kräver nya kompetenser, gärna i kombination.

Nyligen såg jag en fantastisk föreställning där Fredrik ”Benke” Rydman dansade med en stor ABB-robot på Stockholms Stadsteaters stora scen. Det var så vackert och annorlunda. Samspelet mellan robot och människa är bara i sin linda men vad som slog mig mest är hur vi ­måste kunna kombinera fler färdigheter för att kunna tänka nytt. Fredrik pluggade till elektroingenjör men hoppade av och kom in på Baletthögskolan för att sedan starta och driva den framgångsrika dansgruppen Bounce i tretton år. Sedan ville han göra något nytt. Något som ­ingen gjort förut. En ny kombo.

Benke frågade ingenjörer på ABB i sin gamla hemstad Västerås om det var möjligt att få testa att dansa med en robot. Ni kan ju själva tänka er när ingenjörerna i Västerås möter Benke och de ska samarbeta och programmera ihop. Båda grupperna kreativa men på varsitt sätt; den ena otroligt nytto­maximerad, allt ska gå fort och vara precist, och den andra vill få fram en vacker koreografi med ­andra uttryck som följer ­musikens virvlar. Båda tar fram varandras potential genom mänsklig kommunikation och resultatet blir något vi aldrig tidigare ­skådat. Efter föreställningen ställde sig vissa av ingenjörerna upp i publiken, för att de blev så tagna av att se ­något som de visste var så otroligt svårt att göra och samtidigt så vackert.

Så vi kanske ska bejaka ­lågkonjunkturen i stället? Nöden är ju alltid uppfinningarnas moder så låt oss hoppas att vi blir tvungna att sam­verka över vårt land, branscher, silor, professioner, ­avdelningar och generationer för att hitta nya lösningar vi inte visste fanns.

Så låt oss bejaka de brinnande människorna. De som vill göra skillnad och är beredda att utstå mycket tack vare sitt engagemang och sin tydliga målbild – vi behöver dem mer än någonsin.

ANNA DYHRE


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN