Hallå där...


2018-08-29 - MARIA-PIA HOPE, Vd för advokatbyrån Vinge och utsedd som en av Sveriges mäktigaste kvinnor i svenskt närings­liv i Veckans Affärers årliga rankning. Vad är ett gott ledarskap?


Maria-Pia Hope, vd, för advokatbyrån Vinge.

Vad är ett gott ledarskap?

– Lyhört. En bra ledare är inlyssnande för vilka utmaningar och tendenser som finns både inom och utanför företaget. På så sätt kan företaget anpassa sig efter de utmaningar som finns i olika skeden och inte bli fast i något som alltid har funkat. Samtidigt måste ledaren kunna fatta beslut. Lyhördheten kan innebära en risk för beslutsoförmåga, man hamnar i situationer där man verkligen kan se en fråga från flera olika håll. Det gäller då att i slutänden våga bestämma sig och fatta beslut. Blir det fel, får man backa.

– För att få med sig medarbetarna i besluten behöver man kommunicera och komma ihåg att det inte räcker med att göra det en gång. Man måste hela tiden återkomma till det som är viktig att prioritera. Det gäller också att vara tydlig kring hur resonemanget kring ett beslut har gått och ge fakta. Om man får argumenten och verkligen kan förstå hur ett beslut blivit till skapar det acceptans.

Elsa Frizell


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN
#9