Kampanj ska locka storstadsbor

till Skellefteå


2020-09-07 - REKRYTERING. Sextio miljoner kronor ska satsas på att locka arbetskraft till den gigantiska batterifabrik som nu byggs i Skellefteå. Mycket av den personal som behövs finns i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö, rapporterar SVT Västerbotten.

-Vi vill till varje pris undvika att det blir allt för stor inomregional rörelse, att ännu fler till exempel flyttar från inlandet till kusten. Vi behöver fylla på utifrån länet, säger Joel Hedlund, samordnare på Region Västerbotten, till SVT.

I början av nästa år ska projektet "Relocate" presentera ett paket med anledningar för dem som bor i de växande storstäderna att flytta till Skellefteå.

-Jobben finns här, men för att locka måste vi erbjuda ett bra liv, säger Joel Hedlund.

I processen väljer man också ett nytt sätt att rekrytera i samarbete med Arbetsförmedlingen. Man ska bland annat inte söka med hjälp av ett cv utan i stället genomförs teoretiska och praktiska prov. Motivation och fallenhet ska väga tyngre än tidigare erfarenheter, enligt Joel Hedlund.

Satsningen genomförs som ett samarbete mellan Skellefteå kommun, Region Västerbotten och Arbetsförmedlingen. Omkring 30 miljoner kommer från Europeiska socialfonden.

Batterifabriken i Skellefteå byggs av företaget Northvolt och beräknas stå klar någon gång under nästa år.

TT


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN

Fem diskussionsfrågor som bygger framtidens arbetsplats

KULTUR. Arbetsplatsen är död. Länge leve den. Så skriver den amerikanska vd-sajten Chief Executive och listar fem diskussionsfrågor för samtalet om hur arbetsplatsen kan utvecklas för att leva upp till framtidens krav och samtidigt bli en magnet för morgondagens bästa medarbetare.