"Jag var en jäkla duktig dirigent"


2018-08-20 - Det har gått över 30 år sedan boken Riv pyramiderna! skakade om begreppet ledarskap i Sverige. Nu kommer den ut på nytt. Vi träffade Jan Carlzon och pratar om varför boken fortfarande är aktuell, om det viktiga mötet ? med kunden men även med sig själv.


Om du går runt och skapar rädda männiksor, som inte riktigt vet vad som gäller, då stannar kreativiteten och beslutsförmågan försvinner, säger Jan Carlzon. Foto: Sanna Percivall.

Den blå pikétröjan är nedstoppad i de vita shortsen och på fötterna sitter sköna gympaskor. När vi träffas på ett kafé på Östermalm är han förberedd att spela golf efter vår intervju. Och jag känner att vi möts. På riktigt. Han lever som han lär, Jan Carlzon.
Ända sedan yrkeskarriären började har han predikat mötets evangelium. I synnerhet mötet med kunden. Företaget är beroende av det mötet eftersom det är därför de finns till. För kunden. ”Vi flyger inte flygplan, vi flyger människor”, var SAS devis. Det är kundens behov som måste styra verksamheten, och mötet med kunden sker ute på flygplatserna och i flygplanen. Det är där kunden kan få sina behov tillgodosedda, det är där besluten måste tas.
– I det kundstyrda företaget förs ansvaret ut mot dem som jobbar med kunden. Då behöver du inte så många mellanchefer som för ut instruktioner och order, däremot så måste du ha en ledning som har modet att sätta upp ett mål och ange en väg. Organisationen blir plattare, men det är inte det som är det viktiga, utan att ansvaret förs ut i kapillärerna, säger Jan Carlzon.


På 80-talet, när Riv pyramiderna! kom ut, var detta nya tankar för många i näringslivet. Men med sin filosofi hade Jan Carlzon lyckats vända tre konkursmässiga bolag till rekordvinster. Vingresor, Linjeflyg och SAS lyfte under Jan Carlzons ledning, på olika sätt, men alla tre med kunden som utgångspunkt.
– Vad Riv pyramiderna! beskriver var revolutionerande och banbrytande den gången. I dag är det mer en bekräftelse i vad som har hänt och en nödvändighet i vad som måste hända. I dag finns sådant tänkande i samhället och i näringslivet, och om det saknas, då måste man förändra sig. Därför är boken lika aktuell i dag som den var då.
Fortfarande säljer den. Boken finns översatt till 20 språk, är kurslitteratur på Harvard Business School och kom nyligen ut för första gången i Vietnam.
Trots bokens svenska titel handlar den egentligen inte så mycket om att riva ned toppen, snarare mellanskiktet. Ledarskapet i toppen är, enligt Jan Carlzon, viktigare än någonsin. Ett ledarskap som måste lyssna, på tankar och kunskaper, både inom organisationen och på marknaden.
– När man har gjort det tillräckligt, så måste man ha modet att ställa sig upp och säga, ”Nu har jag lyssnat färdigt, nu bestämmer jag vad som är vårt mål och nu bestämmer jag vilken väg vi ska följa för att nå det målet”. Var och en med sin del av ansvaret. Då uppstår det kärleksfulla ledarskapet. För mig är det kärleksfulla ledarskapet att ge varje individ en viktig roll och stort ansvar i ett sammanhang som är större än de själva. Ledarens roll är sammanhanget, individens roll är delansvar man får till sig, men alla går samma väg.


Men hur får man med sig människor på den bestämda vägen?
– Kommunicera, kommunicera, kommunicera! Och på ett sådant sätt att folk inte bara hör vad du säger utan också känner vad du menar. Jag har fått träna på detta. Mina första föredrag på Vingresor var urusla. Du måste också vara ärlig i din ambition att lämna ifrån dig ansvar. Är ledaren inte ärlig i ambitionen att lämna över ansvaret skapas otrygghet, medarbetaren blir osäker i vad det var för ansvar denne fick, du vet inte om du gör rätt eller fel. Det är ett vanligt misstag som görs.
Jan Carlzon återkommer till att det finns två krafter som styr människor: rädslan och kärleken. Att ledaren måste skapa en kärleksfull miljö så att människor vågar vara kreativa och vågar vidta åtgärder när det behövs.
– Om du går runt och skapar rädda människor, som inte riktigt vet vad som gäller, då stannar kreativiteten och beslutsförmågan försvinner.
Även hos honom själv har rädslan funnits där. Att inte leva upp till myten om Jan Carlzon. Han beskriver att han under 80-talet var lika upplyft som en popidol.
– Jag tror att många människor känner sig rädda då. För man vet att sådär bra är det inte, man blir rädd att det ska spricka och därför är man inte trygg i sig själv utan kämpar med att hålla reviret.


Ändå säger han att han inte valde karriären; karriären valde honom. Och drivkraften har varit mötet, att få människor engagerade och glada. Även hans föräldrar. Med tre syskon som miste livet innan Jan ens var född blev det viktigt att göra föräldrarna glada och stolta.
– Det är inte så att jag medvetet gått ut i livet för att göra gott för mina föräldrar, men jag tror kanske att det fanns någonstans i mitt medvetande.
För några år sedan blev det tydligare när han sommarpratade i Sveriges Radio. Som en slags summering. Ett par år innan dess, vid 68 års ålder, började han stämma möte med sig själv. Måndagar och fredagar var bokade.
– Fredagarna gick lätt, de blev en förlängning på helgen. Måndagarna var svårare. Normalt ska du upp och jobba då. Det kan skapa en viss ångest att plötsligt har en tom agenda en dag.


Han tror att många människor mår bra av att fortsätta jobba, precis som han själv har gjort. När han såg Kay Pollaks film Så som i himmelen, där en känd dirigent får i gång både kör och livsgnista i sin hemby, insåg Jan Carlzon att han saknade den där kören att dirigera.
– Jag var en jäkligt duktig dirigent. Samtidigt känner jag att jag lever kvar. Kairos Futures undersökning visade att jag var en av de chefer som fortfarande inspirerar mest, och när Ledarna gjorde en undersökning om vem man tänkte på när man hör ordet chef, då hamnade jag i toppen. Jag tror att det är viktigt, så att jag känner att det finns ett fotavtryck någonstans som är mitt.


Han berättar om ett besök på konstmuseet Tate Modern för drygt tio år sedan. Där såg han en tavla som bestod av ett kryss i en gräsmatta. Det symboliserade att människor någonstans i världen har en plats som är hemma.
– Jag funderade på var min geografiska plats var men hade ett möte som lärde mig att troligtvis är det så att mitt kryss och kanske ditt kryss sitter inom oss. Det handlar om att landa i oss själva. Och det gjorde jag. Jag har landat otroligt tryggt i mig själv. Jag är lite fascinerad över det själv. Jag har levt länge utan att ha landat.
– Nu kan du nästan säga vad du vill för jag är klar. Inte så att jag inte är nyfiken, för jag är jävligt nyfiken, men om du säger ”Janne, jag tycker att du ska ändra på dig si eller så” kommer jag säga att jag hör vad du säger men att jag har bestämt mig.

Hur var det innan du landat?
– Jag hade inte funnit mig själv, jag var nog inte riktigt övertygad om mig själv. Det var ganska fantastiskt att känna: Du är nog bra, det är bra som det är. Det är faktiskt bra som det är.
Hade du velat göra det tidigare?
– Det vette fan, nä, det kanske inte hade varit bra. Det är möjligt att jag hade blivit lite för trygg i mig själv då. Det kanske är bra att man känner att man vill komma vidare.
Numer ägnar han 50 procent av sin tid åt olika projekt och föreläsningar men 50 procent för sin kropp och sig själv.
– Det tycker jag att jag är värd. Det viktigaste är att jag utgår från mig själv nu och verkligen mår bra. I morgon ska jag lyssna på ett av mina barnbarn som ska prata för eleverna för skolan när han går ut sexan.
Men först, dags för dagens träning: golf.

Om ett gott ledarskap

Det är att förstå det avgörande i den kundnytta man skapar och förstå att de som skapar kundnytta är de som jobbar närmast kunden. Att våga ge ifrån sig ett ansvar till de människor som har kundkontakten, oavsett om det är digitalt eller analogt. Att få varje människa att känna ett stort ansvar för sin roll i ett sammanhang som du som ledare skapar och som är större än de själva. För att kunna göra det måste du kunna lyssna, ha intresse och respekt för människor, kunna skapa en kärleksfull miljö där människor vågar ta ansvar. Och du måste lära dig att följa upp för att se vad människor gör och lära dig att se människor, i alla sammanhang se människor.


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN
#9