Hon går från hr
till rollen som vd2018-06-25 - Louise Lennersten vill lyfta olikheternas betydelse. Hon tycker alldeles för många ledare bara ser människan som en siffra i resultaträkningen och missar den dynamiska individen bakom och det lyft ett team av olika individer kan ge.


Hur kommer det sig att du började jobba inom hr?

– Jag jobbade inom telemarketing som säljare och coach i en organisation med väldigt dålig personalpolitik, där prestation var allt och människan bakom inget. Många i mitt team ­behandlades illa och jobbade på treveckorskontrakt, där fredagen var tredje vecka var en mardröm eftersom de då fick veta om de fick vara kvar tre veckor till eller inte. Min tanke var helt enkelt att det där måste man kunna göra bättre och jag motiverades av att påverka och förändra.

Vad har haft störst betydelse för din karriär?

– Tiden på Narrative. Jag fick jobba med människor som drevs av genuin passion och glädje i sitt ”varje dag-jobb”. Kulturen på företaget bjöd in till att vara sig själv, att lita på varandra och att våga utmana, testa och förvalta på en och samma gång. Jag fick också jobba med några av de mest begåvade personerna jag stött på under denna tid. Magiskt!

Vilka hr-initiativ har varit särskilt lyckade?

– Det första är ett pulsverktyg där vi ställde en fråga per vecka i stället för en årlig medarbetarundersökning. Resultatet blev oerhört bra och vi ­satte upp en väldigt bra process kring hanteringen av såväl stora som små frågor. Det andra är att jag har varit med och startat upp en filial i San Francisco med lokalanställda, både amerikaner och svenskar. Att få ihop det där pusslet med svenska förmåner kontra amerikanska när båda lagen vill ha av varandras förmånspalett är en utmaning, men vi fick ihop det bra. Till e­xempel var vi sex månader före Spotify med en svenskinfluerad föräldraledighet.

Vilka initiativ föll inte ut som tänkt?

– Med pulsverktyget jag tidigare nämnde fick vi en topplista över de som fick mest pepp och feedback av sina kolleger och i ett ögonblick publicerade jag en topplista över topp 5. Jag tänkte att det var en bra idé och att det skulle sporra fler att ge varandra feedback – ger man så får man. Det föll ­i stället platt och det tolkades som en popularitetstävling. Effekten blev helt motsatt och för dem som inte fått någon feedback alls blev det kännbart.

Vad har varit tuffa utmaningar i karriären?

– Jag har bränt ut mig en gång och det var hemskt. Kombinationen alldeles för mycket jobb med orimligt hög grad av press tog till slut ut sin rätt och jag fick där och då välja hur jag skulle bygga om mitt yrkespussel för att det inte skulle hända igen. Jag har även varit delaktig i en konkurs av ett bolag där vi snabbt gick upp till 55 anställda för att två år senare säga upp nästintill alla i ett försök att rädda ­bolaget, men slutligen inte nå hela ­vägen fram med den lösningen heller. Det var tufft att alla fantastiska kolleger, som slitit så hårt, fick gå och söka nya jobb.

Vad är det viktigaste du som beteendevetare tar med dig in i vd-uppdraget?

– Teamets och individers olikheters betydelse. Utan tvekan! Alldeles för många ledare ser bara människan som en siffra i resultaträkningen och missar helt den dynamiska individen bakom och det lyft ett team av olika individer kan ge. Det är både individen och teamet som gör magi och som tillsammans skapar det där lilla extra som slutligen också blir bra siffror i ­resultatet.

Louise Lennersten

Position i dag: Tillträdande vd på Interspectral AB.

Ålder: 35 år.

Familj: Gift med Jon, mamma till Wilmer, 9 år, Tage, 7 år, och ­Elvin, 7 ­månader. Matte till ­katten Frans Lennerstone.

Mitt senaste telefonsamtal: En bankman. Sakligt samtal om ­renoveringslån.

Kommer just från: Cykelaffären där jag precis hämtade ut min äldsta sons nya cykel.

Så kom jag hit

2018 Tillträder som vd för Interspectral i oktober.

2016 Börjar som startupansvarig på -inkubatorn Lead.

2016 Narrative går i konkurs.

2014 Börjar på Narrative, först som Head of HR och sedan som COO.

2012 Blir regionansvarig för Wise Consulting i Östergötland.

2010 Flyttar till Linköping och börjar som HR Manager på IFS Scandinavia.

2007 Examen från PA-programmet, jobbar som konsult på Wise Consulting.
JENNIE JENSEN


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN
#5