Hon är årets hr-chef


2019-10-09 - Hanna Bergfäldt, hr-chef på Elgiganten utsågs igår till årets hr-chef på HR Galan i Stockholms Stadshus. Priser delades ut i sex kategorier under galan som samlade närmare 500 deltagare. Jonas Tellander, VD Storytel blev årets hr-profil och Fabian Åhlin, Talent Acquisition Partner på BillerudKorsnäs, årets medarbetare.

Det är Sveriges HR Förening som årligen delar ut hr-priserna i syfte att uppmärksamma personer som på olika sätt stärkt utvecklingen av hr-professionen och bidragit till en positiv samhällsutveckling.

- Vårt samhälle och arbetsliv befinner sig mitt i en stor omställning, inte minst mot bakgrund

av den digitala transformationen, och detta påverkar hr i allra högsta grad. Att då få

möjlighet att lyfta fram vinnare och goda exempel, känns otroligt värdefullt. Vi behöver,

precis som inom idrotten, lysande stjärnor inom hr som kan inspirera och dela med sig

av sina erfarenheter, säger Manne Didehvar, generalsekreterare Sveriges HR Förening i ett pressmeddelande.

Närmare 500 deltagare samlades i Blå Hallen för att hylla vinnarna när priser i sex olika kategorier en delades ut: Sveriges HR-bok, HR-forskningspriset, Sveriges HR-

medarbetare, Sveriges HR-chef, Sveriges HR-profil och Kerstin Hesselgren-priset.

Ann Ramberg fick det nyinstiftade Kerstin Hesselgren-priset för sitt ”fokus på medmänsklighet och jämlikhet på våra arbetsplatser och i vårt samhälle”. Kerstin Hesselgren-priset är instiftat till minne av Kerstin Hesselgren som 1921 valdes in som första kvinna i första kammaren i Sveriges riksdag. I riksdagen arbetade Kerstin Hesselgren bland annat för kvinnors rätt till statliga tjänster och lika lön för kvinnor och män. Samma år grundade Kerstin föreningen Socialarbetare inom industri och affärsvärld, nuvarande

Sveriges HR Förening.

Vinnarna till HR-priserna 2019 är:

Sveriges HR-bok 2019

Digitaliseringen och arbetsmiljön

Författare: Bengt Sandblad, Jan Gulliksen, Ann Lantz, Åke Walldius och Carl Åborg Förlag: Studentlitteratur

I kategorin Sveriges HR-bok belönas den bok som gett ett extraordinärt stöd till de som arbetar med människors utveckling på arbetsplatsen. Priset har delats ut sedan 1982 och böckerna bedöms enligt kriterierna aktualitet, angelägenhet och användbarhet.

Juryns motivering:

”Boken ger många olika perspektiv på digitalisering som visar på en modern syn hur man kan få en hållbar digital arbetsmiljö. Detta är en bok för dem som jobbar med att sjösätta digitaliseringsprojekt för det finns en hög igenkänningsfaktor gällande svårigheten med att få implementeringen att fungera.”

HR-forskningspriset 2019

Kristoffer Holm, Institutionen för psykologi vid Lunds universitet

Utmärkelsen HR-forskningspriset premierar värdefull forskning inom områden som är av relevans för HR-

professionen, som exempelvis HRM, organisation och ledarskap. HR-forskningspriset 2019 är ett samarbete mellan Centrum för global HRM vid Göteborgs universitet, IPF – Institutet för Personal och Företagsutveckling vid Uppsala universitet, Studentlitteratur och Sveriges HR Förening.

Juryns motivering:

"Ett forskningsprojekt som syftar till att förstå de processer genom vilka ohövliga beteenden ”workplace incivility” som sprids i organisationer och på arbetsplatser. Resultat av projektet är avsett att kunna användas för att åtgärda och förebygga ohövligt socialt klimat i en organisation."

Sveriges HR-medarbetare 2019

Fabian Åhlin, Talent Acquisition Partner BillerudKorsnäs

I kategorin Sveriges HR-medarbetare belönas en sann eldsjäl och inspiratör som stått upp och trott på sin idé eller sitt projekt men dessutom uthålligt bedrivit ett förändringsarbete för att bryta ny mark.

Juryns motivering:

Fabian Åhlin, Talent Acquisition Partner på BillerudKorsnäs, är en sann eldsjäl inom rekrytering och Employer branding. Han har passion och ett brinnande engagemang för att hitta medarbetare som vill vara med på företagets spännande resa inom BillerudKorsnäs. Fabian visar samtidigt ett genuint intresse för kandidaternas utvecklingmöjligheter.

Sveriges HR-chef 2019

Hanna Bergfäldt, Head of HR/PD Elgiganten

I kategorin Sveriges HR-chef belönas en person som är en riktig ledare inom HR. Det kan antingen vara en chef med medarbetaransvar inom någon av disciplinerna som tillhör HR, eller någon som är chef över en hel HR-

avdelning.

Juryns motivering:

”Hanna Bergfäldt, Head of HR/PD på Elgiganten, driver sin agenda med smartness och stor pondus. Hennes agenda handlar alltid om två huvudpersoner – medarbetaren och kunden. Hanna besitter en stor kraft och en ödmjukhet som hon balanserar perfekt för att få med alla på tåget och har som mål att få in fler kvinnor i denna mansdominerade bransch. Hon har dessutom klivit in i den digitala världen och skapat e-learnings och webbinarium i allt som rör HR, vilket har resulterat i en betydligt större kunskapsnivå för ledarna.”

Sveriges HR-profil 2019

Jonas Tellander, VD Storytel Sweden

I kategorin Sveriges HR-profil belönas en VD, ekonomichef eller någon annan profil som verkligen banat väg för att HR skall kunna göra sitt arbete ännu bättre - en sann HR-ambassadör som påverkat andra positivt och som

varit en stor kraft- och inspirationskälla.

Juryns motivering:

”Jonas Tellander, VD Storytel Sweden, har byggt ett företag vars affärsidé bidrar med något gott i världen och dess kultur genomsyras av engagemang, ansvarstagande och förtroende. Jonas är en VD som alltid är tillgänglig för alla medarbetare och han missar inte en chans att betona hur viktiga medarbetarna är för Storytels framgång. Han är en ledare som skapar förtroende genom sin öppenhet och ärlighet. Som person vill han alltid utvecklas och inspirerar andra till att vilja göra detsamma.”

Kerstin Hesselgren-priset 2019 Ann Ramberg, advokat

Kerstin Hesselgren-priset är ett nyinstiftat pris som årligen kommer att delas ut till en förebild som med ett långsiktigt engagemang sätter fokus på medmänsklighet och jämlikhet på våra arbetsplatser och i vårt

samhälle. Pristagarens beslut och handlingar präglas av civilkurage, mod och frispråkighet


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN