”Det gäller att hela tiden relatera det man upplever till hur det är nu”


 


2020-04-03 - HALLÅ DÄR. Hon är farmaceut, har ett långt yrkesliv inom läkemedelsindustrin bakom sig, har doktorerat och uppfostrat fyra barn. Nu debuterar Herdis Molinder som författare med nyutkomna boken " Mina första 94 år-tankar om livet från söndagsklänning till Facebook".

Foto: Sören Vilks.

Vad är viktiga ingredienser för ett livslångt lärande?

-Nyfikenheten, att vara intresserad och att inte gå tillbaka hela tiden och diskutera hur det var förr. Det gäller att ständigt relatera det man upplever till hur det är nu och samtidigt behålla perspektivet bakåt. Man kan inte bara flytta över sina erfarenheter, utan man måste nyansera dem men tanke på vad som gäller idag.

Har du något exempel?

-På min tid var det självklart med en flörtig ton på jobbet mellan män och kvinnor. Det var mer att man skrattade om man fick en klapp i baken. När man ser det med dagens ögon efter meetoo och allt var det förfärligt och när jag berättar det för mina barnbarn blir de chockade.

Du skriver i boken att varje generation lever inom sina ramar med dess krav och möjligheter. Vad var bättre förr och vad är bättre nu?

-Idag finns större möjligheter att utveckla sina talanger och begåvningar. Men jag tror att det måste öka stressen att veta att hela världen är tillgänglig och att alla möjligheter finns. På min tid var man inne i en struktur som var begränsande, men som också vara ett skydd, vi hade inga stora möjligheter men det i sig självt gjorde livet lugnare.

Är det någon lärdom du skulle vilja skicka med oss yngre som är mitt uppe i karriär och livspussel?

-Att ge råd är jag inte mycket för. Att man är gammal betyder inte att man är så klok. Det är inget storstilat råd utan en erfarenhet som jag stått inför många gånger, att så mycket i livet är en kompromiss. Du måste lösa den situationen du är i. Och då blir det ofta en kompromiss. När man ser möjligheterna ska man ta dem. Det gjorde jag när barnen kunde klara sig någorlunda själva. Då tog jag alla möjligheter som fanns att jobba och upptäckte en annan sida av livet. Men, man kan inte få allt jämt.

ELSA FRIZELL


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN