Här blir kompetensbristen störst


2019-02-07 - Om fem år kommer det att vara fortsatt svårt att anställa vårdpersonal, civilingenjörer och it-specialister. Även elektriker, kockar och snickare kommer att vara svåra att få tag på. Det visar Arbetsförmedlingens prognos som kom idag.

I dag presenterar Arbetsförmedlingen en ny prognos för 200 yrken. Den visar en fortsatt brist på utbildad personal inom många yrken fram till 2024. Den som vill anställa barnmorskor, psykologer, läkare, tandläkare och sjuksköterskor kommer få tufft. Civilingenjörer, tekniker och IT-specialister kommer fortsatt likaså vara svåra att anställa. Detsamma gäller för yrken inom bygg och anläggning, till exempel för murare, betongarbetare, elektriker och snickare.

- Vi har haft en brist på utbildad arbetskraft en längre tid. Vi ser att arbetsgivare sänker kraven på erfarenhet och utbildning eller rekryterar kompletterande yrkesgrupper, till exempel vårdbiträden som avlastar undersköterskor. Det ger bättre jobbmöjligheter för fler, särskilt för nyutexaminerade, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Prognosen visar att det kommer att fattas totalt 100 000 personer som har den kompetens som arbetsgivarna söker om fem år. Över hälften, 55 procent av dem, skulle behövas inom hälso- och sjukvård samt olika pedagogiska yrken som lärare och förskollärare.

- Det innebär stora utmaningar, inte minst för offentlig sektor. För att klara kompetensförsörjningen har utbildningsväsendet en avgörande roll, men arbetsgivarna har också ett ansvar att göra yrkena mer attraktiva och locka fler till utbildningar som leder till jobb, säger Annelie Almérus arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingens rapport Var finns jobben? bygger på intervjuer med över 14 000 arbetsgivare, både privata och offentliga.

Hela rapporten finns här

2024 är det svårast att rekrytera:

Barnmorskor

Civilingenjörer, ingenjörer och tekniker

Förskollärare

Läkare och tandläkare

Läraryrken

Mjukvaru- och systemutvecklare

Psykologer

Sjuksköterskor

Socialsekreterare

Systemanalytiker och it-arkitekter

Anläggningsarbetare och anläggningsmaskinförare

Betongarbetare, murare och målare

Buss- spårvagns- och lastbilsförare

Elektrikeryrken

Kockar

Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer

Slaktare och styckare

Träarbetare och snickare

Undersköterskor

VVS-montörer

2024 blir det lättast att rekrytera

Banktjänstemän

Chefssekreterare och VD-assistenter

Fastighetsmäklare

Finansanalytiker och investeringsrådgivare

Fotografer

Grafisk formgivare

Informatörer, kommunikatörer och PR-specialister

Journalister

Musiker, sångare och kompositörer

Bensinstationspersonal

Butikssäljare, dagligvaror och fackhandel

Ekonomiassistenter

Handpaketerare

Kafé- och konditoribiträden

Kassapersonal

Prepresstekniker, tryckare och bokbindare

Reklamutdelare och tidningsdistributörer

Resesäljare och tidningsdistributörer

Vaktmästare

ELSA FRIZELL


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN