Flygande start i karriären


2018-02-07 - Hon är 29 år och har redan hunnit jobba ett år som hr-chef på ett företag med 170 anställda och 650 konsulter. En utmaning som kittlar i magen. Vi träffade Amanda Forssell och pratade om varför företags­kulturer är som flyttfåglar.


Foto:Sanna Percivall

Amanda Forssell tror på en stark företagskultur, men inte på att den sitter i väggarna. Snarare måste den vara dynamisk.

– Jag tänker på kulturen som flytt-fåglar. Det kommer alltid vara några medarbetare som ligger längst fram och drar. Men det gäller att gruppen styr kulturen rätt, mot något man vill ha.

Personal & ledarskap träffar henne i Bravuras lokaler på söder i Stockholm, och hon ursäktar sig för att kontoret är så rörigt. ”Vi flyttar om nu när vi blir fler”, förklarar hon. Rekryterings- och bemanningsföretaget Bravura växer så det knakar, från en omsättning på 20 miljoner och nio
anställda 2010 till att i dag ha en omsättning på 370 miljoner. Större ska de bli och på den resan vill Amanda Forssell vara med.

– Jag känner väldigt mycket för företaget, driver det som min bebis, säger hon.

Kulturen, den måste anpassas när företaget växer mycket på kort tid. Men det är inte alltid lätt. Hon berättar att Bravura historiskt sett haft medarbetare som har fått med sig ett gäng och flugit iväg mot ett oönskat håll, med tuff jargong och hårda ord bland annat. Så hur påverkar man flyttfåglarna då?

– De flyger väl dit det är varmt? Medarbetarna får flyga men företaget sätter ramarna. Vi har växt väldigt mycket på kort tid och kulturen måste anpassas efter det. Jag sitter inte på svaren på hur den kulturen kommer att vara. Men man behöver vara lyhörd, fånga upp välmående och engagemang generellt och markera om saker inte är okej.

Amanda Forsell är 29 år och sedan ett och ett halvt år tillbaka hr-chef. Målmedvetenhet och hårt arbete har tagit henne dit men också en förmåga att se och ta chanser. Redan på gymnasiet bestämde hon sig för att hon ville bli hr-chef, inspirerad av att bästa vännernas mammor båda var hr-chefer. Sedan dess har hon haft en klar bild av vad hon ska göra. Karriären på Bravura började redan under studietiden då hon kombinerade Personalvetarprogrammet på Stockholms universitet med halvtidsjobb som rekryterarassistent.

– Jag lärde mig jättemycket av det. Jag hade lättare att ta till mig teori när jag också utförde det praktiskt och jag lärde mig att prioritera och leda mig själv så att jag skulle hinna allt.

Efter examen läste hon ett fyra månader långt internationellt businessprogram i New York, vilket bland annat innebar praktik på sportkedjan Foot Locker. Hon fick vara med att ta fram rekryteringstester till deras olika butiker, jobba med deras talangprogram och sitta med i ledningsgruppen och lyssna och lära.

– Efteråt förstod jag att ingen annan trainee tidigare hade fått sitta med i ledningsgruppen. Högsta chefen brukade inte ens säga hej till praktikanter. Men jag såg inte hierarkierna som amerikanerna såg dem, och visste inte att en praktikant inte skulle prata med de högsta cheferna, så jag gjorde det.

Hon blev erbjuden att stanna kvar och jobba med Foot Locker när praktiken var slut men valde att komma hem till Sverige igen. Hon fortsatte på Bravura men nu som rekryterare.

– Jag jobbade jättehårt. Jag visste att jag behövde visa vad jag går för, för att kunna klättra. Det blev många veckor med 50 plus timmar.

Efter 2,5 år blev Amanda Forssell teamleader och arbetsledde en grupp rekryterare, men bara efter några veckor blev tjänsten som avdelningschef ledig och hon blev uppmuntrad att söka den. Hon fick tjänsten och som 26-åring blev hon chef över 30 rekryterare och konsultchefer. Jobbet innebar många tuffa beslut och att lösa saker som inte fungerade. Hon rekryterade mycket till det växande bolaget och drev också egna utvecklingsprojekt.

– Det var jättetufft. Först bestämde jag mig för att jag skulle klara jobbet längre än personen som haft rollen innan. Sedan bestämde jag mig för att klara två år. Efter 1,5 år kände jag att jag inte orkade mer, tänkte att detta tar kål på mig. Jag var bara 27 år och ska orka länge till.

Hon började fundera på vad hon skulle göra och började söka andra jobb men berättade också om sina planer för sin chef. När dåvarande hr-chefen blev tjänstledig fick Amanda Forsell gå in som tf hr-chef under ett halvår. När hr--chefen valde att gå vidare till ett annat jobb klev hon in som ordinarie hr-chef och driver nu hr-frågorna tillsammans med två hr-businesspartner och fyra internrekryterare.

– Men jag försökte gå på min magkänsla. Jag brukar tänka att om det är utmanande så att det kittlar i magen så är det okej, men får man ont i magen är det negativt. Jag var glad att jag fick börja som tillförordnad under ett halvår. När jag väl tillträdde som ordinarie kände jag mig redo.

Titeln ändrades hon till ”Head of People and Culture” för att betona rollens vikt.

När Amanda Forssell slutade som avdelningschef gjordes tjänsten om till två. Bravura har också haft utmaningar i arbetsmiljön på fler håll, chefer som inte mått bra och medarbetarna som inte haft nog med chefstid.

Hållbarhet är därför ett prioriterat område och i det ingår att renodla rollerna och se till att cheferna inte har fler än tolv medarbetare. Det är inte hållbart att vara fler, vare sig för cheferna eller medarbetarna, säger Amanda och hänvisar till olika studier och forskningsrapporter. Hennes egen erfarenhet som operativ chef har också varit värdefull i arbetet som hr-chef.

– Även om det kanske var lite för tidigt att bli avdelningschef när jag blev det, och jag i efterhand kan undra hur jag vågade, så är jag så tacksam att jag tackade ja till det och körde. Jag har enorm respekt för den tidspress det innebär att vara chef och det gör att jag försöker göra saker så enkelt det bara går.

Hon försöker också aktivt tänka på hur hon själv ska jobba för att kunna vara hållbar och konstaterar att hon har många år kvar i arbetslivet. Tuffa händelser i hennes eget liv har hjälpt henne få perspektiv.

Hon pratar om att plocka livspinnar som gör en rikare. En sådan var när hennes mamma fick bröstcancer.

– Jag har alltid velat göra karriär och jobbet har alltid varit viktigt, men det gav mig perspektiv. Det är bara ett jobb och inte hela världen. Jag vill få medarbetarna att känna det också, att inte ta saker på alltför stort allvar. Lansera den där grejen, blir det fel går det att rätta till.

Hon säger att balans och återhämtning blivit viktigare. Att det får vara slut med att köra in i kaklet till semestern och bara sova första veckan. Naturen gör henne lugn och fjällvandring är ett nytt intresse. I somras gick hon mellan Abisko och Nikkaluokta med sin sambo och ett annat par.

– Jag åkte direkt från kontoret till Kiruna och i taxin till Abisko försvann täckningen. Bästa sättet att ta semester på, det kommer jag att göra igen.

Karriär

2017–
People & Culture Manager Bravura
2016–2016
Tillförordnad hrchef Bravura
2014–2016
Avdelningschef Bravura
2014
Teamleader Bravura
2010–2014
Rekryterare
Bravura
2011–2011
Internationellt businessprogram, State University of New York, New Paltz.
2008–2011
PA-programmet, Stockholms universitet.

Så gör du karriär

• Fundera på vad du får energi av och motiveras av.
Du måste bestämma vad det är du vill göra.

• Visa framfötterna, jobba hårt och visa vad du går för.

• För dialog med chefer och våga berätta det du vill.

• Ha tålamod med att saker inte kommer över en natt.

”Det ska kittla i magen”

Ålder: 29 år.

Familj: Sambo.

Utbildning: PAO-program på Stockholms universitet och
Internationellt businessprogram på universitet i New York.

Bor: Kungsholmen.

Förebild: Min kompis mamma Lotta Halling, som är
personalchef på Tullverket.

Tränar: Gym och springer.

Motto: Så länge känslan i magen är kittlande och inte gör ont så har man ett jobb som utmanar en lagom mycket.

Är som ledare: Superstrukturerad. Älskar att ge andra
ansvar och förutsättningar och se dem utvecklas och lyckas.

ELSA FRIZELL


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN