Fem sätt att säga nej till krävande kolleger


2019-03-28 - Även om det ofta är framgångsrikt att ställa upp för sina kolleger behöver vi alla säga nej ibland. I Dagens Nyheter tipsar Annika Lexén, arbetsterapeut och forskare inom psykisk ohälsa vid Lunds universitet, om hur du kan sätta ned foten på ett snyggt sätt.

1. Tydliggör dina egna mål för dig själv. Det hjälper dig att motivera varför du inte kan ställa upp, eftersom du då inte hinner med dina egna prioriteringar.

2. Förankra ditt mål med din chef. Om hen är kompetent kommer hen hjälpa dig att välja – och välja bort. Med chefen i ryggen blir det enklare att avböja att ställa upp för andra.

3. Fundera kring din egen kapacitet. När blir det för mycket? Utgå ifrån vad som är mest utvecklande och lustfyllt. Naturligtvis kan du inte bortse från obligatoriska uppgifter.

4. Bortförklara dig inte utan säg rakryggat och ärligt nej till den behövande kollegan. Sträck på dig och se personen i ögonen. Oftast förstår kollegan och kommer inte att tycka sämre om dig.

5. Kom ihåg att det handlar om att hålla i längden. Var rädd om dig och samla mod så att du kan stå på dig. Om du känner att du inte får gehör hos jobbarkompisarna, så ta stöd av chefen. Det är arbetsgivarens uppgift att fördela uppgifterna rättvist.

JENNIE JENSEN


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN