De har bäst arbetsvillkor i Sverige


2020-05-18 - Jernhusen, Mellanskog och Peab tillhör arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige. Det visar en färsk kartläggning som baseras på 600 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor.


Bra arbetsvillkor ger anledning att fira. Foto: Brooke Lark, Unsplash.

Det är Nyckeltalsinstitutet som har utsett de mest attraktiva, jämställda och hälsofrämjande organisationerna i landet. Resultatet baseras på index som är genererade från drygt 600 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor under 2019 i cirka 350 organisationer och företag.

Tillgången till de faktiska arbetsvillkoren har Nyckeltalsinstitutet fått tillgång till genom att organisationerna som är med i rankningen angett sina strategiska hr-nyckeltal för jämförelse med andra arbetsgivare.

- De arbetsgivare som toppar listan med sina fantastiska arbetsvillkor 2019 har ett långsiktigt strategiskt hr-arbete bakom sig. Det är ingen slump att de fått dessa goda resultat. Att kontinuerligt mäta och ha förståelse för hur de egna medarbetarnas arbetsvillkor ser ut, är en nyckel för att kunna driva sin organisation framåt tillsammans med sina medarbetare, säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet i ett pressmeddelande.


Tina Ekström. Foto: Pressbild.

Index för kategorin attraktiv arbetsgivare baseras på faktorer som bland annat tillsvidareanställningar, lika chefskarriär, gruppstorlek, kompetensutveckling, övertid och sjukfrånvaro. I år, liksom föregående två år, hamnade Jernhusen i topp i detta index.

Jämställdhetsindex baseras på faktorer som lika arbetsvillkor för män och kvinnor som till exempel lön, ledningsgrupp, föräldraskap, deltid och visstidsanställning. Mellanskog är årets vinnare i denna kategori.

Hälsoindex baseras bland annat på faktorerna sjukfall, resultat av rehabilitering, sjukfrånvaro, friskvård och arbetsmiljöarbete. Bäst i år är Peab AB.

JENNIE JENSEN


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN