Volvos vd är Årets ledare


2018-11-15 - "Har man kolleger som man verkligen litar på och känner att vi drar mot samma håll, blir allting lättare att hantera." Det säger Årets ledare 2018, Volvos vd Martin Lundstedt. Årets ledare delas ut av Affärsvärlden, med PA Consulting, Mannheimer Swartling, Wipro och Korn Ferry som partner.


– Jag har nog en naturlig läggning åt att ta initiativ. Jag är van vid det och har gjort många saker där du måste ha en drivkraft, allt ifrån musik till scouterna. Personlighetsmässigt sitter jag inte och väntar på att saker ska hända, säger Martin Lundstedt.

Volvo är en global koncern med affärer i 190 länder och större industriella anläggningar och utvecklingsenheter i ett tjugotal länder. Martin Lundstedt tog över efter förre vd Olof Persson år 2015.

Under jul och nyår det första året jobbade han tillsammans med ledningsgruppen i stort sett dygnet runt, förutom på julafton och juldagen.

– Vi var i ett spännande läge. Koncernen hade gått igenom en ganska tydlig övning när det gäller kostnader, besparingar och konsolidering. Och sen i februari så gick vi ut internt. Vi sa: Nu tar vi nästa steg. Det blev väldigt väl mottaget.

Fokus var på på affärsområdena och varumärkena. Och att skapa en struktur så att de kan växa på sina egna meriter.

– Vi drog i gång det arbetet och det håller vi på med fortfarande, och det har varit framgångsrikt. Det har varit jäkligt kul, säger Martin Lundstedt.

Han lyfter flera gånger under intervjun upp hur beroende han är av sin ledningsgrupp (”ett toppengäng”) och andra nära medarbetare.

– Min poäng är att bolag, inte minst en koncern med hundratusen medarbetare som Volvo, består av så väldigt mycket fler människor än vd. Och det är kanske det som är ledarskapets viktigaste uppgift, hur vi ser till att vi har de här riktigt bra människorna runt om oss, som kör verksamheten och ser till att det flyter på.

En vecka i månaden har Volvo corporate week med koncernledningsmöten, projektplanering och dylikt. Ledningsgruppen ses då fysiskt i olika delar av världen. Just en sådan vecka är för övrigt inplanerad just innan den här intervjun publiceras, denna gång i Brasilien.

– Sedan sker ibland oplanerade saker. Då måste man kunna sortera i kön. Har du en bra grundplan och sitter på bra information, ju mer proaktiv kan du vara även i situationer som du måste agera ganska snabbt på.

Volvo är ju ett enormt bolag, Sveriges största omsättningsmässigt. Vaknar du någonsin kallsvettig och tänker, vad håller jag på med?

Martin Lundstedt skrattar högt. Han medger att när det är intensiva frågeställningar, allt ifrån utmaningar till positiva saker, kan det hända att han vaknar på natten och ligger och tänker.

– Har man kolleger som man verkligen litar på, känner att vi drar mot samma håll, då blir frågeställningarna i alla fall lättare att hantera. För det händer ju så otroligt mycket på ett företag som Volvo, så man kan inte vara kontrollfreak, då mäktar du inte med det, helt enkelt. Den dag det går dåligt är det du som får skulden. Och det behöver inte ens vara ditt fel.

– När man kliver in i de här rollerna, då är man medveten om det. Och man kan tycka att det är rättvist eller orättvist, men så är spelets regler. Det är bara att köpa det.

Priset Årets ledare delas ut av Affärsvärlden, med PA Consulting, Mannheimer Swartling, Wipro och Korn Ferry som partner. Det är Sveriges äldsta och – anser många – tyngsta ledarskapspris i sitt slag, och firar 35-årsjubileum i år. Årets ledare korades den 14 november i Gyllene salen på Stadshuset i Stockholm.

ERIK WAHLIN, Affärsvärlden


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN