Torsdagar farligast på jobbet


2019-04-04 - Se upp på torsdagar - särskilt i oktober. Då har flest dödsolyckor i arbete inträffat under en tioårsperiod. Bor du dessutom i Västra Götalands län lever du extra farligt på jobbet, enligt Arbetsmiljöverkets statistik.

Se upp på torsdagar - särskilt i oktober. Då har flest dödsolyckor i arbete inträffat under en tioårsperiod. Bor du dessutom i Västra Götalands län lever du extra farligt på jobbet, enligt Arbetsmiljöverkets statistik.

Sammanställningen av arbetsolyckor med dödlig utgång för åren 2009 till 2018 visar att att torsdag är den dag flest har omkommit. Under de tio senaste åren omkom sammanlagt 84 personer under den veckodagen.

Även måndag och onsdag är farliga dagar. Tisdag är mindre drabbat. Fredag liksom helgdagarna är minst farliga. Under tioårsperioden inträffade totalt 439 dödsolyckor på jobbet. I 30 av olyckorna omkom kvinnor.

De fyra mest drabbade länen var Västra Götaland (77), Stockholm (57), Skåne (48) och Norrbotten (24). Det betyder att Västra Götalands län stod för 18,6 procent av dödsolyckorna, medan Stockholms län stod för 14,1 procent.

Oktober månad visar sig vara en svart månad med 48 döda på jobbet, följt av november, 43 och mars, 42.

Under de tre första, svårt olycksdrabbade månaderna i år har flest dödsolyckor inträffat på torsdagar och tisdagar, fyra respektive veckodag. De totala antalet döda på jobbet är 20 personer hittills i år.

TIINA DEMARGNE

Fakta dödsolyckor i arbetslivet:

Måndag: 80

Tisdag: 71

Onsdag: 80

Torsdag: 84

Fredag: 55

Lördag: 37

Söndag 32

Dödsolyckor i arbete fördelat på veckodag, förvärvsarbetande, mellan åren 2009 och 2018. Källa: Arbetsmiljöverket.

Artikeln har tidigare varit publicerad på Arbetarskydd.se


JUST NU PÅ FÖRSTA SIDAN