Låg andel anonyma rekryteringar
Rekrytering 9 Mar 2022 kl: 09:00

Låg andel anonyma rekryteringar

Endast 13 procent av tusen tillfrågade chefer, vd:ar och hr-specialister erbjuder anonym rekrytering.   

Få arbetsgivare erbjuder jobbsökande möjligheten att ansöka utan att riskera att väljas bort på grund av fördomar. Av de tusen tillfrågade svarar 85 procent att det går bra att söka jobb utan foto, 57 procent frågar inte efter ålder och 49 procent kräver inget personligt brev. Endast 13 procent har en rekryteringsprocess där det är möjligt att söka jobb helt anonymt, med namnet dolt.   

Diskriminering i samband med rekrytering är något som inte minskar.  

– Enligt forskning från bland annat Lunds universitet är det fortfarande svårt för personer med utländska namn att bli bedömda efter sin kompetens, säger Åsa Edman Källströmer, vd på bemannings- och rekryteringsföretaget TNG, som genomfört undersökningen.   

Foto: Pressbild

Åsa Edman Källströmer säger att hon uppfattar det som att det ibland svenska arbetsgivare finns en stark vilja och ambition att rekrytera fördomsfritt.  

– Däremot vet vi att det i praktiken kan ta tid att genomdriva den här typen av förändringar. Särskilt då hr-funktionen ofta kan behöva godkännande från flera håll för att implementera nya fördomsfria moment, som till exempel anonymiserade jobbansökningar.  

Text: Linda Johansson 
Foto: Unsplash