Kan vi prata lite om heltidsnormen?  
Krönikor 4 Maj 2022 kl: 09:04

Kan vi prata lite om heltidsnormen?  

»Jag minns hur jag som nybliven förälder bestämde mig för att vid nästa jobbyte vara ärlig med att jag inte ville jobba mer än 75 procent. Jag var nervös över att säga det, men den nya arbetsgivaren och närmsta chefen var till min lättnad fullt förstående.« 

Heltidsnormen, ska vi ta och prata lite om den? Jag minns hur jag som nybliven förälder bestämde mig för att vid nästa jobbyte vara ärlig med att jag inte avsåg gå in i en roll på mer än 75 procent. Jag var nervös över att säga det, men den nya arbetsgivaren och närmsta chefen var till min lättnad och glädje fullt förstående. 

Vid ett tillfälle tidigare i min karriär kom en kollega kom till mig som då var chef och bad om att få gå ner i tid. Skälet var att kollegan så gärna ville ha tid och energi över för att utveckla sitt stora musikintresse. Jag tyckte det lät fantastiskt och vi kunde mycket riktigt lösa ekvationen, trots ett 20 procentigt manfall. 

I vissa delar av arbetslivet pågår en segdragen kamp om att göra heltid till norm. I andra delar verkar det inte finnas någon annan norm än just heltid. Detta samtidigt som människor sliter, på sina jobb – och i sitt hår – för att få ihop livets alla, illa cirkelsågade, pusselbitar.  

I andra delar av världen är delade anställningar (job sharing) en realitet. Spännande och kvalificerade jobb erbjuds sällan i Sverige som annat än 100 procent (och innebär i praktiken ofta mer än så, som ni vet).  

Men tänk om den grasserande psykiska ohälsan och de där livspusslen som aldrig riktigt hinner läggas klart, faktiskt skulle gå att lösa?  

Tänk att få två talanger – till priset av en? Och att dessa talanger samtidigt fick livsgnista och innovationskraft hämtad antingen ur en annan anställning, ett frilansuppdrag, eller bara ur livet självt – i föräldraskap, hobbies eller vad helst nu människan blomstrar av?  

Behöver las skrivas om – eller är det bara de som designar jobben, som behöver tänka om? 

Text: Jennie Jensen, frilansskribent och reporter på Personal & Ledarskap 
Foto: Unsplash