Ökad användning av elcyklar
Sverige är ett av de länder som har sett en ökning av cyklandet, då marknaden generellt besitter en hög medvetenhet kring hållbarhet och el som drivmedel. Svenska arbetsgivare är i regel även måna om att erbjuda förmåner till sina anställda. En förmån som ökat rejält i popularitet är just förmånscykeln.
– Leasing som koncept är väl beprövat i Sverige när det kommer till bilar, och när nu elcyklar ligger lite högre i pris är det en modell som vi sett fungerar väl även i detta koncept, säger Daniel Fathi-Najafi, marknadschef på BusinessBike Sverige. Han påpekar också att leasingen kommer med en unik heltäckande försäkring, valbara servicepaket samt en ”ta-tillbaka-garanti” som gör att avtalet kan sägas upp, exempelvis vid uppsägning, föräldraledighet eller sjukskrivning.

– För att göra förmånscykeln till en populär förmån tror vi på att leverera mer än bara en cykel. Det ska verkligen vara en bekymmersfri lösning för både arbetsgivare och medarbetare, såsom vid leasing av bilar, där man också väljer leasing för att det är just bekymmersfritt.
Skatteavdraget som infördes under 2022 har även gjort att cykelförmånsvärdet har blivit betydligt lägre än tidigare – och trycket från både den offentliga och privata sektorn har drivit på utvecklingen ytterligare. Många städer bygger om trafikmiljön med fler cykelbanor för att underlätta för fler cyklister på vägarna. Detta bidrar också till det ökade intresset och att fler upptäcker tjusningen med att cykla.
Hur har mottagandet varit sedan ni lanserade?
– Över förväntan, speciellt när vi får chansen att presentera vårt upplägg och förmånen i sig. Något som vi dock har insett är att det fortfarande finns en okunskap kring vad en cykelförmån är och hur den kan användas. Många tror att man behöver använda förmånscykeln för att ta sig till och från jobbet, men det finns absolut inga hinder att använda cykeln på fritiden om man vill det.
Hur har den tekniska utvecklingen under de senaste åren påverkat er?
– Vi ligger i framkant med vår produkt eftersom vi kommer från mer mogna cykelmarknader och är i dagsläget de enda som kan erbjuda en helt digital och automatiserad leasingprocess, från registrering till aktivt leasingavtal. När det gäller digitalisering är den svenska marknaden emellertid redan i framkant, så vi har under vår första tid fokuserat på att optimera vår digitala lösning för att möjliggöra en så smidig och användarvänlig process som möjligt. Vi vill verkligen kunna säkerställa att tjänsten känns smidig, lättanvändlig och att det är enkelt att komma igång – även för de som inte har lika hög digital vana.
Cykelförmån som demokratiserande faktor
BusinessBike vill särskilt lyfta fram den demokratiserande faktorn som en cykelförmån innebär. En elcykel är redan idag en stor investering och i takt med att cyklarna introducerar mer teknik och förfinas, stiger priset ytterligare. Det kan då vara svårt för en låginkomsttagare att finansiera ett sådant köp. Genom förmånscykelleasing kan den anställde istället betala cykeln genom ett avdrag på bruttolönen, vilket gör det möjligt för fler att kunna ha råd med en elcykel.
Daniel Fathi-Najafi nämner också att de har sett en klar fördel i det breda utbudet som BusinessBike har genom sitt återförsäljarnätverk. I dagsläget samarbetar BusinessBike med över 120 lokala återförsäljare i Sverige.
– Vi sätter ett otroligt stort värde på att uteslutande arbeta med lokala återförsäljare. Det tillför så mycket till det lokala samhället och inte desto mindre till de anställda som kan gå till sina lokala återförsäljare och prova cyklar, för att sedan hämta ut den cykel som känns mest rätt. När medarbetare får möjligheten att fritt välja ut sin drömcykel, istället för att välja bland en förvald uppsättning av några specifika modeller, har vi kunnat se att det faktiskt bidrar till att man cyklar mer.
Självklart finns det också många hälsofördelar med att cykla och det är ett klimatvänligt sätt att ta sig fram på. I större städer slipper man bilköer under rusningstid och den friheten som cyklandet ger gör gott för både kropp och själ.
Vilka cyklar är de mest populära: elcyklar eller vanliga cyklar?
– I storstäderna är det främst klassiska elcyklar, medan det norrut är vanligare med mountainbikes. Landsvägscyklar ser vi särskilt på mindre orter. Ska man se på det stora hela är det klart att den klassiska el-cykeln sticker ut i popularitet i jämförelse med andra cykelkategorier.
På frågan om vilken bransch eller yrkesgrupp som lockas mest av förmånen så svarar Daniel att det är väldigt blandat hittills.Eftersom man ingår ett avtal på 36 månader, så är de som nyttjar förmånen vanligen någon som ser sig jobba kvar på samma arbetsplats under en längre tid. Yngre personal tenderar att testa sig fram och byta jobb oftare. Även branscherna är blandat, alltifrån klassiska storbolag till mindre byggbolag och olika typer av konsultbolag.
BusinessBike’s spaning för nästa år är attförmånscykeln kommer fortsätta att ta stora kliv framåt.
– Förmånscykeln är ju trots allt en förmån som inte kostar något för arbetsgivaren, men som ger åtskilliga mervärden för arbetsgivaren och framförallt den anställde. På sikt tror jag verkligen att förmånscyklar kommer att bli en hygienfaktor i arbetsgivarens förmånsportfölj, liksom friskvårdsbidraget är idag. När anställda börjar efterfråga förmånen alltmer kommer det att gå från en ”nice to have” till en ”must have” för arbetsgivaren. Vi tror också att fler och fler arbetsgivare kommer att titta mer på förmåner som ett alternativ till högre löner i dessa tider av hög inflation.