Berömmets magi
Krönikor 29 Jul 2022 kl: 10:08

Berömmets magi

Om två lappar som gjorde stor skillnad, och om en energi som är alldeles förnybar.

Visst har du fått beröm som du fortfarande minns?
Vi pratar ofta om strukturerad feedback som ett ledarskapsverktyg, och det är verkligen både kraftfullt som verktyg och en konst att bemästra. I nära anslutning ligger det spontana berömmet, och jag tror att det finns så mycket energi att hämta här. Energi som trots alla fysikens lagar faktiskt går att föröka. Visst kan du leta i minnet och hitta oväntat beröm som fortfarande gör dig glad?

Jag har många små exempel på hur människor påverkat mig, ibland utan att själva veta om det, med små men verkningsfulla korn av beröm. Här är ett färskt.

Den första juliveckan spenderade jag på ett apotek, i min ursprungsuppgift som apotekare. Nuförtiden fylls min kalender vanligen av helt andra saker – även om kundmötet med apotekskunderna alltid finns i hjärtat av det vi gör. Lite nervöst var det, klurigt innan handgreppen satt och några spända timmar av repetition kring alla nya terapier som tillkommit sen sist för att kunna göra mitt allra bästa. Under veckan blev det många frågor till kollegorna, många hjälpsamma tips och en stor anspänning. Jag lämnade på fredagen – glad, men trött och lite, lite orolig över att ha varit till mer besvär än nytta. Samma kväll kom en bild till telefonen, där ordet ”ovan” (som i orutinerad) i mitt tack-brev gjorts om till ”skänk från ovan”. Där var min oro var som bortblåst – stegen blev lättare, leendet bredare och kraften till nästa sak större. Dagen därpå öppnar jag ett sommarbrev från min chef, med några väl valda, uppskattande ord, och ännu lite mer kraft fyllde mitt system.

Det är självklart inte nytt, men trots det lätt att underskatta, den kraft vi kan skapa genom att faktiskt dela det vi upplever som positivt med andra. Och precis som med andra typer av bekräftelse kan effekten, både på kort och lång sikt, bli som allra bäst om den kommer lite oväntat – lite från ett annat håll. Trixigt kanske, att bli metodisk i något som gör sig så bra i spontan leverans, men även här kan vi träna och utvecklas. Det tänker jag göra i höst.

Kanske skickar vi med en kort extra kommentar i ett standardmail? Kanske tar vi några fredagsminuter att skicka meddelanden till några som kan dra nytta av det efter veckan som gått, kanske checkar vi in i mötet med beröm som tema – hur gör du?

Text: Monika Magnusson, Chef försäljning och drift på Apotek Hjärtat