”Jag har inte tillåtit mig att

känna efter”


2020-06-09 - Margareta Jensen Dickson, Group Head of People, Stena Line: "Från den 10 mars då gränserna började stängas ned förändrades läget för oss timme för timme, halvdag för halvdag. Vi tappade väldigt snabbt en stor del av vårt resultat när passagerartrafiken i stort sett stoppade helt. Över en helg tog vi beslutet att lägga varsel på 950 personer, ombordanställda men även på huvudkontoret."

"Vi såg på en gång att det bolag vi var 2019 kommer vi inte att vara 2021. Och det var tydligt. Sedan kom regeringens beslut om korttidspermitteringar och då blev det en arbetsrättslig övning i något vi aldrig hade gjort. Och vi fick göra allting själva. Sjöfarten i Sverige har en ganska liten arbetsgivarorganisation, det fanns inte riktigt någon att vända sig till.

I en sådan här kris läggs allt strategiskt åt sidan och det är det operationella som gäller. Vi hade precis gjort klart vår strategi och satt upp våra mål för 2020, men det första jag fick göra var att vara tydlig med att vi har en hr-krisorganisation och att ordinarie arbetsuppgifter skulle förändras. Det blev så tydligt att det var de operationella hr-rollerna som behövdes. Bland annat behövde vi ju se över kompetensinventeringar. Vilka kompetenser behöver vi ha kvar, vilka kompetenser behövde vi ha under krisen men kanske inte sedan och vilka kompetenser måste vi absolut ha kvar.

Det har varit så fruktansvärt tråkigt att säga upp dem man rekryterat in och tror på. Samtidigt är det en del av jobbet att hantera lågkonjunktur. Jag är glad över att jag har erfarenhet av det sedan tidigare, det har varit till nytta nu.

Jag har jobbat jättemycket, sju dagar i veckan, bara g

Margareta Jensen Dickson.

ått in och tagit en dag i taget. Har varit lite som en maskin. Jag har inte tillåtit mig att känna efter.

Jag känner mig jättestolt över vår vd Niclas Mårtensson, han har varit så extremt noga med att vi ska vara transparenta i allt som händer. Bland annat har han livesänt en videouppdatering till alla anställda varje vecka och varit tillgänglig för både organisationen och media när vi tvingats kommunicera tuffa beslut. Och den första tiden då allt flöt ihop, när vi kom tidigt och glömde bort att det var lunch, så var han noga med att det skulle finnas smörgåsar och mat här.

Nu har det börjat lugna sig, vi verkställer de sista uppsägningssamtalen på tjänstemannaorganisationen och är i ett annat skede. Den tuffaste utmaningen är att inte se något slut, vi vet inte när Europa kommer att öppna sina gränser igen. Jag tänker mycket på framtiden, hur kommer det att se ut. Jag har ju sagt upp många av mina kolleger, 19 personer på hr har fått gå. Hur ska vi organisera oss och hur ska man skapa arbetsglädje för dem som är kvar, och ha ork att förmedla det?”

ELSA FRIZELL