Lyckat utlandsuppdrag:

Planera för de medföljande

 

2020-06-03 - UTLANDSUPPDRAG. Under två år var familjen Borglin i Australien för makens utlandsuppdrag. Men innan det tredje och sista året inleddes drog makan i handbromsen. Hon var rädd att den egna karriären hotades.


Familjen Borglin vid Uluru, även känd som Ayers Rock, under vistelsen i Australien. Att planera för att hela familjen ska trivas och utvecklas ­under utlandsvistelsen är en framgångsfaktor, menar Cecilia Borglin som i dag är generalsek­reterare för Svens­kar i världen. Foto: Privat.

– Jag kände att det var för osäkert att vara borta från arbetsmarknaden. Nu efteråt kan jag ångra att jag var så nervös över att inte få ett jobb. Jag hade aldrig fått jobbet jag har i dag utan vår utlandserfarenhet. Det säger Cecilia Borglin som är generalsekreterare för den ideella intresseorganisationen Svenskar i världen.

Cecilia Borglin råder hr-avdelningar som arbetar med utlandsuppdrag att planera uppdraget noggrant i förväg och planera för hemkomsten ­redan före avfärd. Och att ta hänsyn till den medföljandes oro och funderingar kring att den egna karriären ska gå i stå under utlandsstationeringen.

– Det är lätt att glömma bort det och tänka att uppdraget bara berör den enskilda medarbetaren som ska ut. Men det är oftast en hel familj som ska med och vi lever inte på 50-talet längre med hemmafruar.

Cecilia Borglin vet av egen erfarenhet att om den medföljande får en möjlighet att se hur utlandstiden kan gagna den egna karriären så kommer det underlätta enormt. Eftersom dilemmat är en vanlig fråga i Svenskar i världens målgrupp så har föreningen skapat möjlighet för medföljande att driva ideella projekt för föreningens räkning.

– De kan bli regionrepresentanter för Svenskar i världen och får i uppdrag att bygga upp relationer med konsulat, handelskammare och Svenska kyrkan på platsen där de är stationerade. Vi har också avtal med rekryteringsföretaget Novare, där man får chans att marknadsföra sig gentemot dem. Hade jag vetat om dessa möjligheter när jag var i Australien med min man så hade vi kunnat stanna tiden ut och jag hade fått ett rikare cv.

JENNIE JENSEN

Om svenskar i världen

Verksamheten utgår från att internationell erfarenhet och kompetens är viktig för individen men även har stor betydelse för det svenska näringslivets och Sveriges konkurrenskraft. Svenskar i Världen har en arbetsgrupp med inriktning på att hjälpa hemvändande utlandssvenskar tillrätta privat och professionellt.

Hela artikelserien om att lyckas med utlandsuppdrag hittar du här:

Del 1 Slarva inte bort utlandsåren

Del 2 Så tar ABB emot sina hemvändare

Del 3 Planera för de medföljande

Del 4 Så tar du emot hemvändande medarbetare