Hon bjuder in till AW hemma för att hjälpa nyanlända till jobb


2019-01-28 - Sofia Brax, hr- och hållbarhetschef på Collector Bank brinner för inkludering. Därför har hon tagit initiativ till så kallade afterworkshops som hon bjuder in till hemma. Tanken är att bidra till att nysvenskar kommer ut i jobb genom kulturutbyte, jobbcoachning och ett utökat kontaktnät. Träffarna, hittills ett tiotal, hålls varannan månad hemma hos Sofia Brax och under kvällen bjuder hon även in intressanta föreläsare. Alla som är med tar med något litet ätbart från hemlandet till knytkalas.

Hur kom du på idén till det här initiativet?

– Jag gick en utbildning i Mänskliga rättigheter på Anna Lindh Academy och på avslutningen skulle vi alla berätta om vad vi skulle göra med de insikter och lärdomar vi fått till oss. I samma veva skulle jag fylla 50 och hade röjt i mitt vardagsrum och insåg att det får plats 40 personer där. Då kom idén till mig. Jag har ett vardagsrum, jag har ett brett hr-nätverk, jag brinner för inkludering och har som hr-chef sett hur viktigt och enkelt det är att få människor i en organisation att känna sig inkluderade och hur det är utvecklande för affären och kulturen med mångfald. Det ena gav de andra och jag kunde väldigt enkelt använda mina erfarenheter och därmed förkorta ledtider för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Efter ett inlägg på sociala medier spred detta sig snabbt och nu står till min stora glädje folk på kö för att få vara med.

Vilka är det som kommer på afterworkshop?

– Vid varje träff kommer cirka 20 hr-personer och 20 nysvenskar som läst svenska i minst ett år. Det är olika personer varje gång. Varje workshop har ett tema, vi har bland annat haft en stylist från Lindex som coachat i klädval inför jobbsökeri, en fotograf till cv:n, Riswan Wikholm, kulturcoachen Charlotta Brynger, Stefan Kristoffersson som hållit en workshop kring att hitta sitt eget syfte, samt många fler. Nästa gång kommer Charlotta Oom vara med och ha en workshop kring självledarskap. Senare i vår kommer Collector banks grundare Lena Apler och då blir det med temat entreprenörskap.

Vad hoppas du att det ska ge?

– Nysvenskarna får jobb snabbt bara genom att hr delar med sig av sina kontakter och öppnar dörrar. Hr får nya perspektiv så de kan utveckla sina interna processer för att lättare nå denna målgrupp med värdefull kompetens. Och så en massa glädje, nya vänner och nya insikter. Ingen nyanländ får lämna huset utan tre kontakter som ska leda till jobb. Varje kontakt ska sen ge tre nya kontakter. Sista kvarten av mötet ägnas åt denna kontaktförmedling. Vi svenskar har detta kontaktnät helt gratis utan att reflektera över det så alla blir så glada - över att både ge och få.

Nästa träff hålls den 5 februari hos Sofia Brax i Göteborg.

JENNIE JENSEN